Waarom Cochlear??

gepubliceerd op: 
13 april 2021
door: 
Nathalie Voet
reacties:
geen

Afgelopen tijd heb ik vaak de vraag gekregen waarom hebben jullie voor het merk cochlear gekozen?

Er zijn veel verschillende soorten merken voor een CI. In mijn blog Doof, wat nu! Leg ik uit wat een CI precies is.

Maar ook kregen wij  de vraag: hoe het ging toen Finn geen hoofdbandje meer had maar huggfit of snugfit of de oorstukjes.

Ik neem jullie graag mee in onze keuze en wanneer wij voor welke keuze hebben gekozen. 

In het Erasmus MC in Rotterdam waar Finn geopereerd is werd ons verteld dat zij met twee merken werken. De merken waar zij mee werken zijn advance bionics of Cochlear. 

We hadden geen idee wat we moesten kiezen?? Je zit met zoveel emoties en je moet ineens gaan kiezen welke oren je zoon moet krijgen. Lastige keus net als de kleur zoals ik al eerder schreef.

Bij Cochlear hadden ze net een nieuwe implantaat en dat was de nucleus 7, maar ook zagen wij de Kanso. De Kanso is alleen een geluidsprocessor op het hoofd en niet achter je oor. Dit sprak ons wel aan.  Advance bionics had dit niet en daarom viel dat al gauw af voor ons. Wij zeiden tegen elkaar de techniek gaat zo snel over een paar jaar zal de Kanso wel veel kleiner zijn en valt het minder op. 

Toen was er nog geen acceptatie bij ons. Nu zou ik dat niet meer zeggen hoe kleiner hoe beter, maar het mag gezien worden. Zoals ik al eerder deelde op Instagram, wees trots op je CI. Dat zijn we zeker het hoeft niet kleiner het mag gezien worden.

Zo nam ik contact op met Cochlear of zij voor ons meer informatie hadden. We kregen een informatie pakket thuis gestuurd over de Kanso en nucleus 7.  Het leuke was er zat ook een boekje bij wat wij konden voorlezen aan Veerle. Super tof, want in dit hele proces wilde we haar natuurlijk wel meenemen zodat ze ook wist hoe het eruit zou gaan zien en hoe het werkt. 

De Kanso viel al snel af, omdat de ervaring toch wel is dat deze bij kleine kinderen snel afvalt als zij nog rollen. Ook zijn er nog niet heel veel accessoires voor de Kanso om het op zijn plek te houden.

Ook werkte de Kanso toen nog op gewone batterijen en geen oplaadbare batterijen. 

Hierdoor was voor ons de keuze sneller gemaakt, om voor de nucleus 7 te gaan.

In december 2019 ging Finn zijn CI voor het eerst echt dragen. Wij zijn begonnen met een haarband van hearing henry. Dit is een haarband waar de CI in wordt vastgezet. 

Al gauw was ik klaar met deze haardband. Waarom? Omdat deze steeds afzakte. 

Ik kreeg de tip om voor een dunner haarbandje te kijken op Etsy.com. Al gauw zag ik dat dit vrij prijzig was. Na goed kijken dacht ik: dat moet ik toch zelf ook kunnen? Ik ben naar de Intersport en de stoffenwinkel gegaan. Bij de Intersport kocht ik zweetbandjes met anti slip erin en bij de stoffenwinkel extra elastiek waar ik de CI’s in kon hangen. Ik ging aan de slag en al snel was daar ons eigen haarbandje. Een beetje trots was ik wel.

Natuurlijk heeft dit bandje veel te voortduren gekregen want hoe vaak deze al op de grond gegooid is, met die telling ben ik maar gestopt. 

Na ongeveer 4 maanden zag ik op de website van Cochlear dat er nog meer bestond om de CI’s op zijn plek te houden. Een haarbandje is toch niet helemaal voor jongens, vind ik. Alhoewel het soms wel heel handig is. Zo zag ik de huggfit, dit zijn elastieken die je om het oor heen doet waardoor de CI beter op zijn plaats blijft zitten. 

Finn vond dit helemaal niets, ook viel het nog best snel af. Geen succes dus!

Dus weer verder met mijn zoektocht. De snugfit! Geen elastiek maar een oorhaak. Deze kon ik zelf  mee buigen waardoor het precies zou aansluiten aan zijn oor. Helaas wilde Finn nog niets aan zijn oor en vlogen deze ook al heel snel door de kamer. Dan toch maar het haarbandje, dan vond Finn wel prima. 

Twee maanden later dacht ik; wie weet mag het nu wel, misschien vindt hij oorstukjes wat? Het zit dan niet aan je oor maar in je oor.  Het leek even goed te gaan maar al gauw dacht Finn, nee ik wil gewoon mijn haarbandje en verder niets. Oké, prima dacht ik en ik liet het rusten.

Tot Finn afgelopen januari startte bij Elmo daar waren meer kinderen met oorstukjes, en of hij dit heeft gezien, ik weet het niet. Maar wij probeerde het en hij liet ze ineens zitten en tot op de dag van vandaag haalt Finn ze bijna niet meer uit zijn oor, alleen nog als hij even stilte wilt en dat is prima. 

Ook bleef de huggfit nu wel heel goed zitten. Zijn oren waren weer iets gegroeid waardoor de elastieken nu wel goed bleven zitten. We hadden nieuwe oorstukjes laten maken, dit moeten wij nu 1x in de 3 á 4 maanden, omdat zijn oren nog best snel groeien. Tot de nieuwe oorstukjes klaar waren gebruikte wij even de huggfit.

Wel kwam ik erachter dat andere ouders zijn begonnen met de koalaclips. De CI’s worden dan bevestigd aan de kleding met een speciale clip. Het draadje van de CI naar de spoel is dan veel langer waardoor je nog niets bij het oor hebt. Dit is tegen ons nooit gezegd en ook nooit een keuze geweest, of wij daar nu voor gekozen zouden hebben weet ik niet. Finn zijn haarbandje was ook wel zijn kenmerk. Mensen kijken toch sneller en konden er dan rekening mee houden. 

Mocht je nou zelf een beetje handig zijn en je wilt zelf een bandje maken maar je weet niet hoe. Ik heb een filmpje gemaakt van hoe ik Finn zijn haarbandje heb gemaakt. Vraag er gerust om! 

Toevoeging:

Een aantal dagen na het plaatsen van deze blog kreeg ik een mailtje van onze audioloog vanuit het Sofia ziekenhuis met een reactie over de Koala Clip.
Om verwarring te voorkomen voeg ik graag haar reactie even toe, waarom zij vrijwel nooit voor de Koala Clip kiezen.
Reactie van onze audioloog; De processoren worden met de Koala Clip op de kleding gedragen, waardoor de locatie van de microfoons verre van optimaal is (bij de schouders in de buurt i.p.v. bij de oren). Daarnaast zal er veel geruis van de kleding e.d. zijn op het geluid van de CI’s, waardoor het waarnemen van de andere geluiden veel lastiger is.
In sommige situaties wordt er wel gekozen voor de Koala Clip, alleen als andere draagopties niet lukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram