Doof, wat nu!

gepubliceerd op: 
15 juli 2020
door: 
Nathalie Voet
reacties:
2

Wow! Wat een hoop mooie en lieve reacties op ons eerste verhaal. We zijn er stil van geweest. Bedankt!

Doof, wat nu!

Na een aantal testen kwam het hoge woord er uit: Finn is doof! Wat nu?

Door het thuis testen van Finn zijn reactie via de gehoorapparaatjes en de testen van het Erasmus merkte wij opeens dat wij al waren begonnen met het bewandelen van ons nieuwe pad. Vragen als: hoe moeten we ons gaan aanpassen nu blijkt dat onze zoon doof is? Wat kunnen wij nu al doen en wat moet nog even op zich laten wachten? gaan razendsnel door ons heen.

In het ziekenhuis hadden ze ons al verteld over een cochleair implantaat.Wat een cochleair implantaat doet, zie je in het filmpje onderaan de pagina.

Omdat ik een persoon ben van veel opzoeken en lezen wist ik al snel wat een CI (Cochleair Implantaat) is en het leek in onze ogen veel belovend. De term ‘CI’ zullen jullie nog vaak terug lezen in onze verhalen.

Voor ons was de keuze snel gemaakt en we keken er daarom ook al naar uit om door verwezen te worden naar het CI team. Wel gingen wij erg hard daarin en moesten we er aan denken onze Familie ook mee te nemen in onze sneltrein

In ons laatste gesprek met de audioloog, voor we over zouden gaan naar het CI team, heb ik gevraagd hoe veel belovend hij denkt dat een CI is. Daarop antwoorde hij; “Finn kan als hij wilt 5-talig worden’. Deze woorden waren genoeg voor ons.

Op 2 mei 2019 hadden wij het eerste gesprek met de Kno-arts en audioloog van het ci-team. Wat een fijn gesprek was dat! Bennie en ik voelde ons direct op ons gemak en hadden er een heel goed gevoel over.

Ze hebben met ons het hele traject besproken; van CT-scan tot operatie, maar ook wat een CI nu precies doet.

Na de CT-scan en MRI hebben wij een positieve uitslag gehad, Finn kwam in aanmerking voor een CI! Wat een opluchting! Nu wachten tot het eind gesprek en de operatie.

In de tussentijd zijn wij thuis begonnen met onze eerste mini cursus gebaren die Auris voor ons had geregeld.

Maud is werkzaam op de behandelgroep van Auris en komt een aantal avonden bij ons om ons gebaren te leren. Familie en een aantal goede vrienden deden mee aan de cursus, dit vonden wij heel fijn. Het is heel fijn en handig als zij een aantal gebaren kennen zodat ook zij weten wat Finn straks bedoeld.

Veerle leert ook gebaren en wat pakt ze dat snel op. Zo ontzettend knap!

Helaas kwamen wij erachter dan Finn een afplatting kreeg aan de achterkant van zijn hoofd. Hierdoor hebben we contact gezocht met Fysio Middelburg. Onze fysiotherapeut komt iedere twee weken aan huis en begeleid ons. Zij geeft ons tips en oefeningen om Finn’s lichaam sterker te maken. Deze oefeningen zijn bedoeld zodat Finn straks zelf zijn nek op kan tillen en kan gaan leren draaien.

Op 25 juli 2019 is het laatste gesprek met het CI-team voordat Finn geopereerd gaat worden. Ze gaan achter beide oren een CI plaatsen.

We hadden het merk al gekozen; Cochlear. Maar nu de kleur nog.  Dan moet je ineens gaan kiezen welke kleur ‘oren’ je zoon gaat krijgen. Zo noemen we het thuis als Finn zijn CI’s niet op heeft: even zijn oortjes pakken.

De kleuren waar we uit kunnen kiezen zijn; wit, zwart, bruin, grijs en crème. Juist! Lastige keuze! We hebben voor de kleur bruin gekozen.

Nu is het wachten, want pas als Finn 10 maanden is word hij geopereerd.

Voor nu; even lekker genieten, even geen ziekenhuizen maar tijd voor vakantie!

Voordat Finn word geopereerd hebben we nog een fotoshoot, zodat we alles vast leggen om later aan hem te kunnen laten zien.  

bron: www.cochlear.com

2 comments on “Doof, wat nu!”

 1. Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst kwam toen ik wist dat Finn doof is.
  Heel kort even wennen, want hoe maak je dan contact?
  Al gauw merkte ik; gewoon hetzelfde.
  En wat was Finn en heerlijk knap baby'tje met zijn lieve glimlach!
  Jullie zo sterk en stoer na dit bericht maar natuurlijk met gepaste emoties.
  Zoekend naar hoe jullie voor Finn het allerbeste konden doen.
  Vallen en direct weer opstaan.
  Met volle angst vooruit; in die sneltrein.

  Hoe jij voor Finn gepast speelgoed zocht wat hem zou prikkelen; want veel voor baby's maakt nou eenmaal geluid.
  Vol bewondering heb ik vanaf een afstandje gezien hoe jullie echt alles aanpasten om Finn te laten groeien, bloeien, ontwikkelen.
  En kei en kei hard ging jij voor de gebaren om ze vervolgens aan Bennie en Veer te leren.

  Zo TROTS op jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

naar boven
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram